Skolyoz

SKOLYOZ NEDİR?

Skolyoz omurganın orta hattan sapması,  yana doğru kayma ve kendi ekseni etrafında dönmesiyle oluşur. Bu değişikliklerin sonucunda, vücut kendi orta hattını korumak amacı ile birbirini dengeleyen zıt yönlü eğrilikler oluşturur.  Skolyoz 3 boyutlu bir deformitedir.

 

SKOLYOZUN BELİRTİLERİ:

 Skolyozu olan bireylerde gözle görülebilecek bu zıt yönlü eğriliklerden başlıcaları: omuz ve kalça seviyelerinde farklılık, bel kıvrımı ve pililerde eşitsizlikler görülebilmektedir.

**Skolyoz, ergenlikte ciddi bir progresyon gösterebilmektedir

 

SKOLYOZ TÜRLERİ:

Çoğu olguda, skolyozun nedeni bilinmemektedir. Bu grup ‘idiyopatik skolyoz’ olarak tanımlanır.

Skolyozun oluşumu hastaların %15’inde nöromusküler problemler, travma, sinir sistemi, kemik ve kas hastalıkları veya tümörler gibi nedenlere bağlıdır.

 

*İnfantil idiyopatik skolyoz: yaşamın 1. Ve 3. Yılları arasında ortaya çıkar.

*Jüvenil idiyopatik skolyoz: 4-9 yaşları arasında ortaya .ıkar

*Adölasan idiyopatik skolyoz: 10 ila 14yaşları arasında ortaya çıkar

 

SKOLYOZUN TEŞHİSİ:

Teşhis için ayrıntılı öykünün dinlenmesi ve fiziki muayene ile yapılan özel testlemeler ile fiziki muayane yapılır. Ayakta, ön-arka ve yandan çekilen skolyoz röntgen filminde 10 derece üzerindeki eğrilikler ‘skolyoz’ olarak tanımlanır.

 

SKOLYOZ TEDAVİSİ:

Tedavi planlaması kişinin cinsiyetine, yaşına, eğriliğinin derecesine, tipine, yönüne ve skolyozun ilerleme riskine göre oluşturulur. Güncel yöntemler: skolyoza özel egzersizler, gözlem, korse kullanımıdır. 45 derece ve daha ileri derecelerde cerrahi düşünülebilir.

Erken teşhiste eğriliğim ilerlemesini engellemek, eğriliğin seviyesini azaltmak ve postüral düzeltmeyi sağlamak amaçlanır. İlerleyen derecelerde ise ağrı ile mücadele, akciğer fonksiyonu ve olası sorunlar üzerinde çalışılır.

 

SKOLYOZU OLAN BİREYLER NASIL BİR YOL İZLEMELİ?

Skolyoz her yaşta dikkate alınması gereken bir deformitedir.

Hekim tanısı aldıktan sonra, skolyoz alanında çalışan fizyoterapistlerden eğriliğe spesifik egzersiz ve yaşam adaptasyonu ile süreci yönetebiliriz.